2019. január 3. csütörtök

Jézus ezután Jerikóba ért, és áthaladt rajta. Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kistermetű lévén, nem láthatta a sokaságtól. Ezért előre futott és felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt, mert arra kellett elmennie. Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá: "Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom." Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta. Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: "Bűnös embernél szállt meg." Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak: "Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki." Jézus így felelt neki: "Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."

Lk 19,1-10.

KOCKÁZATOS FÁRA MÁSZÁS

Jézus így szólt hozzá: Zákeus, jöjj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom. (Lk 19,5)

Zákeus gazdag vámszedő volt, és alacsony termettel volt megáldva. Gazdagságával sok mindent megvásárolhatott, de azt nem, hogy egy helyet szerezzen magának az első sorban, ahonnan Jézust jól láthatja. Ehelyett, ahhoz kellett folyamodnia, hogy felmásszon egy fára, ha egy pillantást akart vetni Jézusra.
Nekem még a fára mászás gondolata is borzalmas. Zákeus azonban kész volt kockáztatni akár egy hiábavaló mászást és a személyét érő szégyent, csak hogy láthassa Jézust.
Jézus azt kéri, hogy egy kisgyermek ártatlanságával menjünk hozzá (Mt 18,3). Nem csoda hát, hogy amikor meglátta Zákeust egy fán, azonnal felajánlotta, hogy betér a házába. Ennek az eredménye pedig az lett, hogy Zákeus élete megváltozott. Adakozott a szegényeknek, kárpótlást adott azoknak, akiket becsapott, és ami a legfontosabb, üdvösséget nyert.
Jézus azért jött, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket. Mindegy, hogy egy fa tetején ülünk, vagy erdőben bolyongunk; vigaszunk lehet abban, hogy Jézus meg akar menteni. Ha bizonytalan vagyok, és nem látom a következő lépést, amelyre Isten hív, eszembe jut Zákeus. Ha ő kész volt kockázatot vállalni, hogy lássa Jézust, mennyivel inkább késznek kell lennem felvállalni a Mester követésének kockázatát.

Imádság: Atyánk, adj bátorságot és alázatot, hogy Fiadat keressük, akkor is, ha kockázatosnak tűnik. Ámen.

Jézushoz tartozni kockázatos, de a jutalom örökkévaló.
Phillip Chatterton (Kansas, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ADÓHIVATALI DOLGOZÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 Január
Ke Sze Cs Szo Va
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek