2019. május 26. vasárnap

A húsvét ünnepe előtt Jézus jól tudva, hogy eljött az ő órája, amelyben át kell mennie e világból az Atyához, jóllehet szerette övéit e világban, szerette őket mindvégig. És vacsora közben, amikor az ördög már a szívébe sugallta Júdás Iskáriótesnek, Simon fiának, hogy árulja el őt, Jézus jól tudva, hogy az Atya mindent kezébe adott, és hogy az Istentől jött, és az Istenhez megy: felkelt a vacsorától, letette felsőruháját, és egy kendőt véve, körülkötötte magát; azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni, és törölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve. Eközben Simon Péterhez ért. Az így szólt hozzá: "Uram, te mosod meg az én lábamat?" Jézus így válaszolt neki: "Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted." Péter így szólt hozzá: "Az én lábamat nem mosod meg soha." Jézus így válaszolt neki: "Ha nem moslak meg, semmi közöd sincs hozzám." Simon Péter erre ezt mondta neki: "Uram, ne csak a lábamat, hanem a kezemet, sőt a fejemet is!" Jézus így szólt hozzá: "Aki megfürdött, annak csak arra van szüksége, hogy a lábát mossák meg, különben teljesen tiszta. Ti is tiszták vagytok, de nem mind." Mert tudta, ki árulja el, azért mondta: "Nem vagytok mindnyájan tiszták."
Miután megmosta a lábukat, és felvette a felsőruháját, ismét letelepedett, és ezt mondta nekik: "Értitek, hogy mit tettem veletek? Ti így hívtok engem: Mester, és Uram, és jól mondjátok, mert az vagyok. Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. Bizony, bizony, mondom néktek: a szolga nem nagyobb az uránál, sem a küldött nem nagyobb annál, aki elküldte. Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek."

Jn 13,1-17.

NAGYVONALÚ SZERETET

Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. (Jn 13,14)

Születésnapomra a nővérem nagyon drága ajándékkal lepett meg. Nem volt szokatlan tőle ez a fajta nagylelkűség. Hatodik osztályos kora óta, amikor hívő keresztény és Jézus Krisztus követője lett, sok ember élete is örökre megváltozott, látva az ő önzetlen szeretetét. Mindenét megosztotta velünk: a gyönyörű kertjéből a terméseket, az orvosi tapasztalatait és életbölcsességét, az általa sütött finomságokat, nem beszélve azokról az órákról, mikor mások felé szolgált. Közösségünkből sokan emlékeznek még azokra az évekre, mikor ő vezette az ifjúsági órákat. Másoknak pedig eszébe jut a templomban havonta megrendezett közösségi étkezés vagy szeretetvendégség.
A tanítványok nehezen fogadták el mélyreható, alázatos és önzetlen szeretetet, amit Jézus azzal mutatott meg, hogy megmosta a lábukat. Ezzel a tettével arra tanít minket, hogy szeretettel és alázattal szolgáljunk mi is másokat. "Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat" (Jak 1,22). Amikor befogadjuk Jézus szeretetét, olyan emberek leszünk, akik szeretettel fordulnak a másik felé.

Imádság: Szeretet Istene, köszönjük a Fiadon keresztül felénk árasztott szeretetedet. Csordultig tölts el minket, hogy megoszthassuk szereteted másokkal! Ámen.

Ma alkalmat keresek arra, hogy bemutassam Krisztus szeretetét.
Kay Hawk (Ohio, USA)

IMÁDKOZZUNK A LÁNYTESTVÉREKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek