2019. július 8. hétfő

Ez szó szerint az a levél, amelyet Jeremiás próféta Jeruzsálemből küldött a foglyok közt megmaradt véneknek és papoknak, prófétáknak és az egész népnek, akiket fogságba vitt Nebukadneccar Jeruzsálemből Babilóniába, miután Jekonjá király, az anyakirálynő, az udvari emberek, Júda és Jeruzsálem vezetői, a mesteremberek és a várépítők elkerültek Jeruzsálemből. Elászá, Sáfán fia és Gemarjá, Hilkijjá fia által küldte el, akiket Cidkijjá, Júda királya küldött Nebukadneccar babilóniai királyhoz Babilonba: Így szól a Seregek URa, Izráel Istene az egész fogoly néphez, amelyet fogságba vittek Jeruzsálemből Babilóniába: Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok! Házasítsátok meg fiaitokat, és adjátok férjhez leányaitokat! Szüljenek azok fiúkat és lányokat! Szaporodjatok, és ne fogyjatok! Fáradozzatok annak a városnak békességén, ahová fogságba vitettelek benneteket, és imádkozzatok érte az ÚRhoz, mert annak békességétől függ a ti békességetek is! Ezt mondja a Seregek URa, Izráel Istene: Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik köztetek vannak, és ne hallgassatok az álmodók álmaira! Mert hazugságot prófétálnak nektek az én nevemben; nem küldtem őket - így szól az ÚR. Ezt mondja az ÚR: Majd ha eltelik a babiloni hetven esztendő, akkor gondom lesz rátok, és valóra váltom azt a jó szót, hogy visszahozlak benneteket erre a helyre. Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám. Megtaláltok engem - így szól az ÚR -, jóra fordítom sorsotokat, összegyűjtlek benneteket minden nép közül és minden helyről, ahová szétszórtalak - így szól az ÚR -, és visszahozlak erre a helyre, ahonnan fogságba vitettelek benneteket.

Jer 29,1-14.

VIGASZTALÁS

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok. (Jer 29,11)

A fenti igevers az egyik legkedveltebb a kívülről való megtanulásra. És annak is kell lennie. Ez egy csodálatos, bátorító igevers. De sokan nem veszik észre, hogy ez az ige a száműzetésben lévőknek szóló levél része. A zsidókhoz szól, akikre még 70 év fogság vár. Ezeket a szavakat Isten nem boldog, nyugodt életű emberekhez címezte, akik kényelmes házaikban, kellemes családi körben élnek. Olyan emberekhez szól, akiknek nyomorúságban van részük.
Könnyű vigasztalást találni benne, ha nem nézzük a szövegkörnyezetet. Azt megfigyelve azonban még nagyobb jelentősége van. Különösen igaznak találtam ezt, amikor a rákbetegséggel harcoltam. Számomra a rák nem büntetés volt, ahogy a zsidó nép számára a fogság, de életem legsanyarúbb időszakaként tartom számon. Néha kicsit, néha nagyon féltem a jövőm miatt. De legtöbbször nagyobb békességem volt, mint azt egy negyvenéves, mellrákkal küzdő feleségtől és anyától várnánk.
Ez a békesség Istentől jött, aki jót és nem romlást tervezett számomra. Annyira hálás vagyok, hogy ugyanazok a szavak, amelyek vigasztalást nyújtottak a zsidó népnek évezredekkel ezelőtt, ma is vigasztalni tudnak.

Imádság: Urunk, köszönjük vigaszod a nehéz időkben. Segíts éreznünk jelenlétedet ilyen körülmények között is! Ámen.

Isten minden helyzetben a vigasz szavaival szól hozzám.
Kim Harms (Iowa, USA)

IMÁDKOZZUNK A RÁKBETEGEKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 Július
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek