2019. július 20. szombat

Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: "Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Ő pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz." Ő viszont igazolni akarta magát, és megkérdezte Jézustól: "De ki a felebarátom?" Válaszul Jézus ezt mondta neki: "Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, és amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?" Ő így felelt: "Az, aki irgalmas volt hozzá." Jézus erre ezt mondta neki: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj."

Lk 10,25-37.

IGAZI SAMARITÁNUSOK

Egy arra utazó samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta. (Lk 10,33)

Egyik kedves barátomat megtámadták és kirabolták egy este, miután leszállt a buszról. Először senki sem sietett a segítségére. Azután két fiatalember ért a helyszínre, akik elkergették a rablót, hívták a mentőket, majd megvárták annak kiérkezését. Ahogy ott várakoztak, kiderült, hogy a két jótevő fiatalember muszlim bevándorló. És bár senki más nem állt meg, ez a két idegen igazi emberbarátként viselkedett.
Az irgalmas samaritánusról mondott jézusi példázatban azt látjuk, hogy azok az emberek, akiktől elvárható lett volna a segítség, meg sem álltak a rászoruló mellett, majd az segített, akitől azt nem is várták. Talán nekünk sem ártana megvizsgálnunk, hogyan tekintünk másokra. Ha Jézus szemén keresztül nézzük őket, akkor nem a hátterüket vagy a bőrszínüket látjuk. Mindenkit úgy látunk, ahogy Jézus, Isten képmására teremtve.

Imádság: Köszönjük, Urunk, hogy váratlan hősöket használsz arra, hogy a szükségben lévőket segítsd. Segíts minden embert a te szemeddel nézni, és úgy értékelni, mint a te szeretett teremtményedet! Jézus nevében kérünk. Ámen.

Jézus szemével nézve mindenkiben láthatok értéket.
Tracy Krauss (Brit Kolumbia, Kanada)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK A SAJÁT BIZTONSÁGUKAT KOCKÁZTATJÁK MÁSOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 Július
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek