2019. október 12. szombat

Ezt mondja az ÚR, Izráel királya és megváltója, a Seregek URa: Én vagyok az első és az utolsó, rajtam kívül nincs isten.
Kicsoda olyan, mint én? Szóljon, mondja meg, sorolja fel, hogy mi történt, amióta hajdan népet alkottam; és mondják el a jövendőt, ami következik.
Ne rettegjetek, és ne féljetek! Hiszen régóta hirdettem, megmondtam, és ti vagytok a tanúim! Van-e isten rajtam kívül? Nincsen kőszikla, nem tudok róla!

Ézs 44,6-8.

ISTEN PÓTOLHATATLAN

Én vagyok az első és az utolsó, rajtam kívül nincs isten. (Ézs 44,6)

A hiány az egyetlen tulajdon - írta több mint harminc évvel ezelőtt egyik versében a délvidéki származású, sajnos nagyon fiatalon elhunyt Sziveri János barátom, költőtársam (kinek hiányát - baráthiány - máig szenvedem), és én akkor egy megjegyzésre, mintegy magyarázatul, rögtön hozzátettem: mert bár lehet általánosítani, az nagyon is személyre szabott, személyes.
Az ezredfordulón idéződött ez fel bennem, amikor a kecskeméti Forrás folyóirat engem is felkért, írjak szócikket a készülő Hiány-lexikonukba. Nevezetesen, hogy mit tekintek a legnagyobb, legfajsúlyosabb hiánynak?
Hosszas gondolkodás után a választ végül így sikerült megfogalmaznom: magam az apa-, barát-, haza- és szeretethiányt éltem (élem) meg a legnehezebben, de/vagy talán éppen emiatt, a földi életben ugyancsak felismerhető - ám ennek betöltési igényének szándékát mégis csak az e világi létben eldönthető - legfontosabb hiánynak (esetleg költőiesebben: a hiányok hiányának) ma az Istenhiányt nevezem.
Az Istenhiány Isten formájú. Isten hiánya semmivel sem pótolható. Isten semmi mással nem helyettesíthető be maradéktalanul, csak magával az Istennel.
Ma is e hiány betöltésének boldog megtapasztalása éltet.

Imádság: Drága Urunk, Istenünk, oly jó tudni, hogy vagy nekünk, és Atyánknak szólíthatunk! Ámen.

Isten semmivel sem pótolható.
Szűgyi Zoltán (Budapest, Magyarország)

IMÁDKOZZUNK AZ ISTEN-HIÁNYBAN SZENVEDŐ EMBEREKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 Október
Ke Sze Cs Szo Va
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek