2020. február 12. szerda

Amikor az egész nép mindenestül átkelt a Jordánon, azt mondta az ÚR Józsuénak: Válasszatok ki a népből tizenkét férfit, törzsenként egy-egy férfit, és ezt a parancsot adjátok nekik: Vegyetek föl tizenkét követ innen a Jordán közepéből, ahol a papok lába áll szilárdan, vigyétek azokat magatokkal, és tegyétek le a szálláson, ahol ma éjjel megszálltok. Józsué odahívta azt a tizenkét férfit, akiket Izráel fiai közül kijelölt, törzsenként egy-egy férfit, és ezt mondta nekik Józsué: Menjetek be a Jordán közepébe, Isteneteknek, az ÚRnak ládája elé, és vegyen föl mindegyikőtök egy-egy követ a vállára; Izráel törzseinek a száma szerint. Legyen ez emlékeztető jelül közöttetek; és ha majd megkérdezik fiaitok, hogy miféle kövek ezek, akkor ezt mondjátok nekik: Kettévált a Jordán vize az ÚR szövetségládája előtt, amikor átkelt a Jordánon; kettévált a Jordán vize, és erre emlékeztetik ezek a kövek Izráel fiait mindörökké. Izráel fiai úgy cselekedtek, ahogyan Józsué parancsolta. Fölvettek a Jordán közepéből tizenkét követ Izráel törzseinek száma szerint, ahogyan az ÚR mondta Józsuénak. Magukkal vitték a szállásukra, és ott helyezték el azokat. Tizenkét követ állított föl Józsué a Jordán közepén is, azon a helyen, ahol a szövetség ládáját vivő papok lába állt. Ott is vannak mind a mai napig.

Józs 4,1-9.

EGY GAZDAG ÖRÖKSÉG

Emlékezem az ÚR tetteire, visszagondolok hajdani csodáira. (Zsolt 77,12)

A fiam gyerekkora óta nagyon kíváncsi. Rendszeresen kérdéseket tesz fel az anyjának és nekem, valamint az egyéb családtagoknak. Tudni akar a különböző családi rituálékról, és hogy miért tartunk bizonyos hagyományokat. A kérdéseire örömmel válaszolunk, mert ez lehetőséget ad nekünk, hogy megosszuk egymással élményeinket, történelmünket és azokat a meghatározó eseményeket, amelyek alakították az életünket. Ahogy beszélgetünk erről és megosztjuk az információkat vele, közelebb kerülünk egymáshoz, és segítünk kialakítania identitását a családban.
Ugyanígy érdeklődhetünk az egyházunk szokásai és hagyományai iránt. Megértve gyülekezetünk történelmét, azokat a bizonyos eseményeket, amelyek befolyásolták, és a szokások és hagyományok mögötti történeteket, segíthetnek megérteni egyházunk értékeit és gazdag örökségét, amelyek a hívők közösségét körülveszik. Néha olyan tradíciókat is találhatunk, amelyek túllépnek felekezeti határokon, és összekapcsolnak minket Krisztus egyetemes gyülekezetével, egy olyan nagy családdal, ahol közös a Megváltónk és Istenünk.

Imádság: Atyánk, köszönjük, hogy elküldted Fiadat, Jézus Krisztust, hogy összekössön minket veled. Add, hogy a hagyományaink folyamatosan emlékeztessenek bennünket nagy szeretetedre, és reményt adjanak az életünkre! Ámen.

Hitem tradíciói jövőképet adnak.
Daniel C. M. Tan (Kuala Lumpur, Malajzia)

IMÁDKOZZUNK AZ EGYHÁZTÖRTÉNÉSZEKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek