2020. április 1. szerda

Azután eljött az ÚR angyala, és leült Ofrában a cserfa alatt, amely az Abíezer nemzetséghez tartozó Jóásé volt. A fia, Gedeon, éppen búzát csépelt a présházban, hogy megmentse Midján elől. Az ÚR angyala megjelent előtte, és így szólt hozzá: Az ÚR veled van, erős vitéz! Gedeon azonban ezt mondta neki: Kérlek, URam, ha velünk van az ÚR, miért ért bennünket mindez? Hol vannak mindazok a csodák, amelyekről atyáink beszélnek nekünk, hogy hogyan hozott ki bennünket az ÚR Egyiptomból? Most meg eltaszított bennünket az ÚR, és Midján kezébe adott! Az ÚR ekkor odafordult hozzá, és azt mondta: Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Én küldelek téged! Gedeon ezt mondta neki: Kérlek, Uram, hogyan szabadítsam meg Izráelt? Hiszen az én nemzetségem a legszegényebb Manasséban, és én a legkisebb vagyok atyám házában. Az ÚR így válaszolt neki: Majd én veled leszek, és úgy megvered Midjánt, mintha csak egy ember volna.

Bír 6,11-16.

TALÁLÓ ELNEVEZÉS

Az ÚR angyala megjelent neki, és így szólt hozzá: Az ÚR veled van, erős vitéz! (Bír 6,12)

Erős vitéz. Micsoda furcsa megszólítás! Az elnevezés egyáltalán nem illett Gedeonra. Nem tűnt bátor hősnek, sokkal inkább egy ijedt földműves fiúnak, aki éppen búzát csépelt titokban, hogy megmentse Midján elől. Félt és elcsüggedt, mert meg volt róla győződve, hogy az Úr elhagyta az ő népét. Saját magát pedig a legjelentéktelenebb embernek tartotta a családjában. Hogy lehet így őt egyáltalán erős vitéznek nevezni? És hogy bízhatná épp rá az Úr a nép szabadítását?
A történeten gondolkodva megértem, hogy Gedeon vonakodott elfogadni mind a magasztos megszólítást, mind a rá bízott feladatot. Én is hasonlóan méltatlannak érzem magam, hogy Isten Krisztus követének nevezzen, és a békéltetés szolgálatát bízza rám (2Kor 5,19-20). Ki vagyok én, hogy egy ilyen magasztos címet és feladatot hordozzak?
De Isten ígérete, hogy mindig velünk lesz, segít, hogy betöltsük a szerepünket, és a nevünkhöz méltóan éljünk. "Az ÚR veled van" - mondta az angyal Gedeonnak. "Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig" - mondja Krisztus az ő követeinek (Mt 28,20). Krisztus felhatalmazó jelenléte alkalmassá tesz, hogy Isten munkáját végezzük a világban.

Imádság: Drága Úr Jézus, a te jelenléted biztos tudatával örömmel szolgálunk a te követedként. Ámen.

Krisztus által tudom végezni Isten munkáját a világban.
Marion Speicher Brown (Florida, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK ALKALMATLANNAK ÉRZIK MAGUKAT ISTEN SZOLGÁLATÁRA!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2020 Április
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek