2020. október 9. péntek

Ugyanezen a napon, amikor este lett, így szólt hozzájuk Jézus: "Menjünk át a túlsó partra." Miután tehát elbocsátották a sokaságot, magukkal vitték őt, úgy, ahogy éppen a hajóban volt; de más hajók is voltak a nyomában. Ekkor nagy szélvihar támadt, és a hullámok becsaptak a hajóba, úgyhogy az már kezdett megtelni. Ő pedig a hajó hátsó részében volt, és a vánkoson aludt. Ekkor felébresztették, és így szóltak hozzá: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Ő pedig felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: "Hallgass el, némulj meg!" És elállt a vihar, és nagy csendesség lett. Akkor ezt mondta nekik: "Miért féltek ennyire? Miért nincs hitetek?" Nagy félelem fogta el őket, és így szóltak egymáshoz: "Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?"

Mk 4,35-41.

VIHAR ÉS HULLÁMOK

Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki? (Mk 4,41)

Ha valaki már utazott velem, az tudja, hogy kényelmetlen vagy szokatlan helyeken is el tudok aludni. Legyen az a zsúfolt földalattin vagy egy döcögős teherautós úton, üljek vagy álljak, valahogy megtalálom a módját, hogy szunyókáljak egy kicsit. Azért nem mondanám, hogy a Galileai-tengeren tomboló szélviharban hánykolódó kis halászhajó jó volna egy kellemes szundikálásra. Azonban úgy tűnik, Jézusnak megfelelő volt. Míg a tanítványok azon voltak, hogy megvédjék a hajót a tajtékzó hullámoktól, Jézus ledőlt egy délutáni pihenésre.
Gyakran megesik velünk is, hogy segítségért kiáltunk, ahogy a tanítványok is tették: „Ments meg minket, Urunk! Nem törődsz velünk?” Miután Jézus lecsendesítette a vihart és megdorgálta a tanítványokat, meglepődve kérdezték: „Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?” Mi is feltehetjük a kérdést: Ki Isten, akiben bízhatom? Megpihenhetek-e a Teremtő és Gondviselő biztonságot adó karjaiban, vagy képzeljek el egy távoli megmentőt, aki nem képes rajtam segíteni, ha szükségem van rá?
Ha életünket féltjük a viharban, elkerülhetetlenül lecsap ránk. Azonban, ha figyelmünket Isten jelenlétére és erejére fordítjuk, arról bizonyosodhatunk meg, hogy a körülmények semmit sem számítanak a szél és a hullámok Mesterével szemben.

Imádság: Urunk, taníts meg miket, hogy az élet viharai idején téged keressünk! Adj hitet, hogy a hullámok fölött járhassunk, és bízzunk örökké tartó szeretetedben! Ámen.

Ma Isten erejére fogok összpontosítani a vihar helyett.
Joel Broberg (Minnesota, USA)

IMÁDKOZZUNK A TENGEREN DOLGOZÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek