2021. február 1. hétfő

Az Élá-völgyben vannak ők, ahol Saul és az izráeli férfiak harcban állnak a filiszteusokkal. Felkelt tehát Dávid korán reggel, rábízta a nyájat egy bojtárra, felszedelőzködött, és elment, ahogyan Isai parancsolta neki. Amikor eljutott a szekértáborig, éppen akkor fejlődött csatarendbe a sereg harci zaj közepette. Csatarendbe állt Izráel is, meg a filiszteusok is: egyik csatasor a másikkal szemben. Dávid rábízta holmiját arra, aki a fölszerelést őrizte, és a csatasor felé futott. Odaérve megkérdezte bátyjait, hogy jól vannak-e. És miközben beszélgetett velük, előállt a filiszteusok csatasorából a Gátból való harcos, a Góliát nevű filiszteus, és most is ugyanúgy beszélt, Dávid pedig meghallotta. Amikor az izráeli férfiak meglátták azt az embert, mindnyájan elfutottak előle, mert nagyon féltek. Ezt mondták az izráeliek: Láttátok ezt az embert, aki előállt? Azért állt elő, hogy csúfolja Izráelt. Ha akadna olyan ember, aki megölné, gazdagon megajándékozná a király, még a leányát is hozzáadná, és fölmentené apjának a házát Izráelben minden szolgálat alól.
Akkor ezt mondta Dávid a mellette álló embereknek: Mi történik majd azzal az emberrel, aki megöli ezt a filiszteust, és megmenti Izráelt a gyalázattól? Mert ki ez a körülmetéletlen filiszteus, hogy gyalázni meri az élő Isten seregét? A nép pedig elmondta neki szóról szóra, hogy mi történik azzal, aki ezt levágja. Amikor a legidősebb bátyja, Eliáb hallotta, hogy Dávid az emberekkel beszélget, haragra gerjedt Eliáb, és ezt mondta: Minek jöttél ide, és kire bíztad azt a néhány juhot a pusztában? Tudom, hogy vakmerő vagy, és rosszban töröd a fejed. Csatát akarsz te látni, azért jöttél ide. Dávid ezt felelte: Ugyan mit követtem el? Hiszen ez csak beszéd volt! És elfordult tőle egy másikhoz, és az is ugyanazt mondta, meg a hadinép is ugyanúgy válaszolt neki, mint az előbb. Amikor meghallották, mit beszélt Dávid, jelentették Saulnak, ő pedig magához rendelte. Dávid ezt mondta Saulnak: Senki se csüggedjen el emiatt, elmegy a te szolgád, és megvív ezzel a filiszteussal. De Saul ezt mondta Dávidnak: Nem mehetsz el, hogy megvívj ezzel a filiszteussal, mert még fiatal vagy, ő pedig harcedzett férfi fiatal kora óta. Dávid azonban így felelt Saulnak: Pásztor volt a te szolgád apja juhai mellett, és ha jött egy oroszlán vagy medve, és elragadott egy bárányt a nyájból, utánamentem, leterítettem, és kiragadtam a szájából. Ha pedig ellenem támadt, megragadtam a szakállánál fogva, leterítettem, és megöltem. Leterítette a te szolgád az oroszlánt is, a medvét is: így jár majd ez a körülmetéletlen filiszteus is, mint azok közül bármelyik, mivel csúfolta az élő Isten seregét. Azután ezt mondta Dávid: Az ÚR, aki megmentett engem az oroszlán és a medve karmától, meg fog menteni ennek a filiszteusnak a kezéből is. Saul így felelt Dávidnak: Menj el, az ÚR legyen veled!

1Sám 17,19-37.

OROSZLÁNOK ÉS MEDVÉK

Az ÚR, aki megmentett engem az oroszlán és a medve karmától, meg fog menteni ennek a filiszteusnak a kezéből is. (1Sám 17,37)

Három éven át egyik nehézség jött a másik után. Kiégést és depressziót diagnosztizáltak nálam, tanári munkám nem folytathattam.
Azóta sem tudok csak a gyógyulásomra koncentrálni, mivel az állásom elvesztése miatt nemcsak az albérlet és a számlák kifizetése, de még az alapvető élelmiszerek megvásárlása is gondot okoz. A férjemmel mégis átéltük, hogy Isten minden körülmények között gondoskodik rólunk.
Minden kilátástalanság után azt éreztem, hogy sokkal jobban bízom az Úrban. A próbák erősítették a hitünket a következő kihíváshoz. Megtanultunk bízni benne és az ő ígéreteiben.
Dávid is hasonlóan érezhetett, amikor az Élá-völgyben szembe került Góliáttal. Bár nem volt képzett katona, és fiatal is volt, Isten felkészítette a harcra, miközben az apja juhait őrizte. Isten segített Dávidnak megvédeni a nyájat az oroszlánok és medvék támadásaitól, és eközben Dávid megtanult bízni Istenben. A csata napján biztos volt abban, hogy Isten a filiszteusok bajnokával szemben is győzelemre tudja segíteni.
Dávid példájából mi is megtanulhatunk bízni Isten tervében, mikor a saját "medvéinkkel és oroszlánjainkkal" kell megküzdenünk.

Imádság: Urunk, köszönjük, hogy megerősíted hitünket a próbák idején. Add, hogy betölthessük az életünkre vonatkozó terveidet! Ámen.

Isten a nehézségeket is felhasználja a hitem erősítésére.
Madeline Twooney (Észak-Rajna-Vesztfália, Németország)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI DEPRESSZIÓBAN SZENVED!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek