2023. augusztus 13. vasárnap

Salamon bálványozása
Salamon király sok idegen asszonyt szeretett a fáraó leányán kívül, móábiakat, ammóniakat, edómiakat, szidóniakat és hettitákat, olyan népekből valókat, amelyekről ezt mondta az ÚR Izráel fiainak: Ne keveredjetek közéjük, és ők se keveredjenek közétek, mert saját isteneikhez fordítják szíveteket! Ezekhez ragaszkodott Salamon szerelemmel. Volt neki hétszáz főrangú és háromszáz másodrangú felesége. Feleségei elfordították a szívét. Így történt, hogy Salamon szívét feleségei vénségére más istenekhez fordították, és szíve nem maradt teljesen Istenéé, az ÚRé, mint volt apjának, Dávidnak a szíve. Mert Salamon Astóretet, a szidóniak istenét és Milkómot, az ammóniak bálványát követte. Így olyan dolgot tett Salamon, amit rossznak lát az ÚR, és nem követte olyan hűségesen az URat, mint apja, Dávid. Akkoriban Salamon áldozóhalmot épített a Jeruzsálemmel szemben levő hegyen Kemósnak, a móábiak bálványának és Moloknak, az ammóniak bálványának. Így tett Salamon a többi, idegenből szerzett felesége kedvéért is, akik a maguk isteneinek tömjéneztek és áldoztak. Megharagudott azért az ÚR Salamonra, mivel elfordult szíve az ÚRtól, Izráel Istenétől, aki kétszer is megjelent neki, és erre nézve azt parancsolta neki, hogy ne kövessen más isteneket; de ő nem tartotta meg, amit az ÚR parancsolt. Akkor ezt mondta az ÚR Salamonnak: Mivel ez történt veled, és nem tartottad meg a velem kötött szövetséget, sem rendelkezéseimet, amelyeket adtam neked, azért én ki fogom szakítani kezedből az országot, és a te szolgádnak adom. De apádért, Dávidért nem a te napjaidban teszem meg ezt: majd a fiad kezéből fogom kiszakítani. De nem az egész országot szakítom ki: adok a fiadnak egy törzset szolgámért, Dávidért és Jeruzsálemért, amelyet kiválasztottam.

1Kir 11,1-13.

VÁLASZD AZ IRGALMAT!

Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? (Mt 7,3)

Amikor legutóbb a Bibliát olvastam, az 1Kir 11-t tanulmányoztam, amely arról számol be, hogyan fordították el Salamon szívét az idegen asszonyok más istenek felé. Salamon engedetlenségéről olvasva azon kaptam magam, hogy tettei felett ítélkezem. "Hogyan fordíthatott hátat Istennek? Salamon, aki Isten templomát felépítette, most bálványokat követ!
Ekkor azonban az Úr emlékeztetett saját bűneimre. Salamonhoz hasonlóan én sem vagyok mentes az Isten iránti engedetlenségtől vagy attól, hogy a saját utamon járjak. Nagyon könnyen mások tettei felett ítélkezem, miközben figyelmen kívül hagyom, hogy nekem is vannak olyan dolgaim, amelyek pedig az én szívemet rabolják el Istentől. Vannak dolgok, amiket Isten, a bibliaolvasás és az imádság elé helyezek. Be kell ismernem, hogy nekem is vannak bálványaim, ha nem is úgy néznek ki, mint Salamoné.
Jézus maga is óv attól, hogy mások tettei felett ítélkezzünk. Mt 7,1-ben, arról beszél, hogy nem szabad ítélkezni, különben minket is elítélnek. Ahogy Salamon életében volt, úgy a mi életünkben is van következménye az engedetlenségnek. Nagyon hálás vagyok Isten szaváért, hogy folyamatosan visszavezet a valóságba: szeretetébe, megbocsátásába és kegyelmébe!

Imádság: Atyánk, bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Ámen.

Amikor megkísért az ítélkezés, inkább az irgalmat választom.
Teresa Todt (Illinois, USA)

IMÁDKOZZUNK, HOGY IRGALMASABBAK LEGYÜNK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek