2023. augusztus 30. szerda

Akkor így szólt hozzájuk Jézus: Mindnyájan megbotránkoztok bennem, mert meg van írva: "Megverem a pásztort, és elszélednek a juhok." De miután feltámadtam, előttetek megyek Galileába. Péter ezt mondta neki: Ha mindenki megbotránkozik is, én akkor sem. Jézus így szólt hozzá: Bizony mondom neked: te még ma, ezen az éjszakán, mielőtt másodszor megszólal a kakas, háromszor tagadsz meg engem. Ő azonban annál inkább mondta: Ha meg is kell halnom veled, akkor sem tagadlak meg. Ugyanígy beszéltek a többiek is.
Amikor Péter lent volt az udvaron, arra ment a főpap egyik szolgálóleánya. Meglátta a tűznél melegedő Pétert, ránézett, és így szólt: Te is a názáreti Jézussal voltál. Ő azonban tagadta, és ezt mondta: Nem tudom, nem is értem, mit beszélsz. És kiment az előcsarnokba. A kakas pedig megszólalt. A szolgálóleány ismét meglátta őt, és újra mondta az ott állóknak: Ez közülük való. De ő ismét tagadta. Egy kis idő múlva viszont az ott állók mondták Péternek: Bizony közülük való vagy, hiszen Galileából való vagy te is. Ekkor ő átkozódni és esküdözni kezdett: Nem ismerem azt az embert, akiről beszéltek. És nyomban megszólalt a kakas másodszor is. Péternek ekkor eszébe jutott, amit Jézus mondott neki: Mielőtt a kakas másodszor megszólal, háromszor tagadsz meg engem. És sírásra fakadt.

Mk 14,27-31.66-72.

A TELJES TÖRTÉNET

És nyomban megszólalt a kakas másodszor is. Péternek ekkor eszébe jutott, amit Jézus mondott neki: Mielőtt a kakas másodszor megszólal, háromszor tagadsz meg engem. És sírásra fakadt. (Mk 14,72)

Nemrégen olvastam egy már elhunyt lelkész, író és nemzetközi szónok önéletrajzát. Nem csak sikerei nyűgöztek le, hanem az is, milyen őszintén beszélt a bukásairól. Elismerte a hibáit, amiket tapasztalatlanságból, büszkeségből vagy gőgösségből követett el. Az élete leírásában bemutatta a rosszat és a jót is.
Péter háromszor tagadta meg Jézust, bár esküdözött, hogy sosem tenne ilyet. Péter helyében biztos nem engedtem volna, hogy valaki is leírja ezt a gyenge pillanatomat. Ha magamról kellene írni, az egy hibátlan, sterilizált mestermű lenne, ami kiemelné a Jézussal való kapcsolatom és szolgálatom csúcspontjait.
Amikor az emberek őszintén beszélnek a félelmeikről és nehézségeikről, jobban tudunk azonosulni velük, mintha csak a jó oldalaikat mutatnák. A sebezhetőség, bár gyakran gyengeségként tekintünk rá, valójában erősség, kimutatása pedig bátorság. Az őszinteség kapcsolatokat teremt. Hihetetlenül hálás vagyok, hogy az evangélisták a tanítványok sikerei mellett a kínos és kellemetlen helyzeteiket is leírták. Az evangéliumokban vitákról, kétkedésekről, megtagadásokról és árulásokról olvasunk. Ezekben a történetekben pedig megláthatjuk magunkat.

Imádság: Urunk, bocsásd meg a bukásainkat! Segíts, hogy bátorrá és őszintévé válhassunk a szolgálatodban! Ámen.

Isten segít, hogy őszintén szembe nézzek a gyengeségeimmel.
Andrew Gadd (Anglia, Egyesült Királyság)

IMÁDKOZZUNK, HOGY ŐSZINTÉK ÉS HITELESEK LEGYÜNK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek