2023. szeptember 10. vasárnap

Azután ezt mondta Isten: Pezsdüljenek a vizek élőlények nyüzsgésétől, és repdessenek madarak a föld felett, az égbolt alatt! És megteremtette Isten a nagy víziállatokat, a vizekben nyüzsgő különféle úszó élőlényeket és a különféle madarakat. És látta Isten, hogy ez jó. Azután megáldotta őket Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a tenger vizét; a madarak is sokasodjanak a földön! Így lett este, és lett reggel: ötödik nap. Azután ezt mondta Isten: Hozzon elő a föld különféle élőlényeket: különféle jószágokat, csúszómászókat és vadállatokat! És úgy történt. Megalkotta Isten a különféle vadállatokat, a különféle jószágokat és a különféle csúszómászókat. És látta Isten, hogy ez jó.
Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a jószágokon, az összes vadállaton és az összes csúszómászón, ami a földön csúszik-mászik.
Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket. Azután megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá! Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a szárazföldön mozgó minden élőlényen! Majd ezt mondta Isten: Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek! Minden földi állatnak, az ég minden madarának és minden földi csúszómászónak pedig, amelyben élet van, eledelül adok minden zöld növényt. És úgy történt. És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. Így lett este, és lett reggel: hatodik nap.

1Móz 1,20-31.

A TEREMTETTSÉG SÁFÁRAI

Megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá! Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a szárazföldön mozgó minden élőlényen! (1Móz 1,28)

Pánikba estem, amikor megláttam az ötéves kislányomat arccal lefelé feküdni a földön. Ahogy odarohantam hozzá, rákiáltottam: "Katie! Jól vagy?" Felnézett, és nyugodtan így válaszolt: "A gilisztákhoz beszélek." Nem kellett volna meglepődnöm. Katie személyesen érezte magát felelősnek minden élőlény gondozásáért, akikkel csak találkozott. Lefekvés előtt gyakran olvasott a kedvenc kígyójának. Órákat töltött azzal, hogy apró házikókat épített az ugrópókoknak. És minden döglött legyet, amit az ablakpárkányon talált, rendesen eltemetett.
Az 1Móz 1-ben megtudjuk, hogy az emberiségnek feladata az Isten teremtményeiről való gondoskodás. Nem kell ehhez beszélgetnünk a gilisztákkal, vagy házat építenünk a pókoknak, de vigyáznunk kell a törékeny ökoszisztémákra, amelyek számtalan élőlénynek adnak otthont. Ennek lehetősége az újrahasznosítás és a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése, és ha gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közlekedünk.
Isten teremtett világának sáfáraiként mindannyian részt vehetünk értékes világunk védelmében és megőrzésében. És ha találkozunk ma egy gilisztával, adjuk át Katie köszöntését!

Imádság: Köszönjük, Istenünk, csodálatos világodat. Mutasd meg, hogy lehetünk jobb gazdái környezetünknek! Ámen.

Mennyire vagyok jó gondviselője Isten teremtett világának?
Jill Allen Maisch (Maryland, USA)

IMÁDKOZZUNK A KÖRNYEZETVÉDŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek