2023. november 15. szerda

Azután Jerikóba értek, és amikor Jézus tanítványaival és nagy sokasággal kifelé ment Jerikóból, egy vak koldus, Bartimeus, Timeus fia ült az út mellett. Amikor meghallotta, hogy a názáreti Jézus az, így kiáltott fel: Dávid Fia, Jézus, könyörülj rajtam! Többen is rászóltak, hogy hallgasson, ő azonban annál inkább kiáltozott: Dávid Fia, könyörülj rajtam! Jézus megállt, és ezt mondta: Hívjátok ide! Odahívták a vakot, és ezt mondták neki: Bízzál! Kelj fel! Hív téged! Ő pedig ledobta felsőruháját, felugrott, és odament Jézushoz. Jézus megkérdezte tőle: Mit akarsz, mit tegyek veled? A vak ezt mondta: Mester, hogy újra lássak. Jézus pedig így szólt hozzá: Menj el, a te hited megtartott téged. És azonnal visszanyerte látását, és követte őt az úton.

Mk 10,46-52.

AZ ELFOGADÁS EREJE

Jézus megállt, és ezt mondta: Hívjátok ide! Odahívták a vakot, és ezt mondták neki: Bízzál! Kelj fel! Hív téged! (Mk 10,49)

Gyakran eszembe jut legidősebb lányom mély fájdalma és kiábrándultsága, amikor egy csoport kamaszlány kirekesztette. Feltételezem, ha akár csak egy lány támogatta volna a csoportból, akkor talán az egész csoport elfogadja. Csak kevesen értjük a befolyásolás erejét a csoportdinamikában, amit egyaránt használhatunk jóra vagy rosszra.
Márk evangéliuma 10. részében olvassuk a vak Bartimeus történetét, akiről a tömeg tudomást sem vett. De amikor Jézus megszánta és felfigyelt rá, akkor mások is kezdték meglátni Bartimeus értékességét. Szemrehányó hangnemük elfogadóra változott, mert Jézus tiszteletet tanúsított Bartimeus iránt. Így szóltak Bartimeushoz: "Bízzál! Kelj fel! Hív téged!"
Bátorság kell ahhoz, hogy elfogadjuk és szeressük azokat, akiket a társadalom elutasít. De arra hívattunk, hogy Jézus példáját kövessük, és könyörüljünk mindenkin. Amikor azokat szeretjük, akiket társaink értéktelennek tartanak, megerősíti társainkat, hogy kövessék példánkat.

Imádság: Istenünk, időnként nem egyszerű elfogadni és szeretni azokat, akiket mások nem tisztelnek. Kegyelmed által adj bátorságot, hogy minden embert szeressünk. Ámen.

Isten irántam való szeretete ösztönöz a mások iránti szeretetre.
Steven Thompson (Iowa, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK NEM ÉRZIK MÉLTÓNAK MAGUKAT ISTEN SZERETETÉRE!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek