2024. február 18. vasárnap

Mózes kémeket küld Kánaánba
Amikor elküldte őket Mózes, hogy kémleljék ki Kánaán földjét, ezt mondta nekik: Menjetek itt a Délvidéken át, föl a hegyvidékre. Nézzétek meg, hogy milyen az a föld, és a rajta lakó nép erős-e vagy gyenge, kevés-e vagy sok! Milyen az a föld, amelyen lakik: jó-e vagy rossz? Milyenek a városok, amelyekben lakik: táborfélék vagy megerősített helyek? Milyen a föld: kövér-e vagy sovány, van-e rajta fa vagy nincs? Legyetek bátrak, és hozzatok a föld gyümölcseiből! Akkor éppen az első szőlőfürtök érésének az ideje volt. Elmentek tehát a férfiak, és kikémlelték a földet a Cin-pusztától egészen Rehóbig, a Hamátba vezető útig. A Délvidéken át mentek föl, és Hebrónig jutottak. Anák leszármazottai, Ahíman, Sésaj és Talmaj éltek ott. Hebrón hét évvel korábban épült, mint az egyiptomi Cóan. Amikor eljutottak az Eskól-völgyig, lemetszettek ott egy szőlővesszőt egyetlen szőlőfürttel, amelyet ketten vittek rúdon. Szedtek gránátalmát és fügét is. Azt a helyet Eskól-völgynek nevezték el arról a szőlőfürtről, amelyet ott metszettek le Izráel fiai. Negyven nap múlva visszatértek az ország kikémleléséből. Visszamentek, és megérkeztek Mózeshez, Áronhoz és Izráel fiainak egész közösségéhez a Párán-pusztába, Kádésba. Beszámoltak nekik meg az egész közösségnek, és megmutatták nekik a föld gyümölcseit. Elbeszélésükben ezt mondták neki: Elmentünk arra a földre, ahová küldtél bennünket. Valóban tejjel és mézzel folyó föld az, ilyen a gyümölcse! Csakhogy erős nép lakik azon a földön, a városok falakkal vannak megerősítve, és nagyon nagyok, sőt még Anák leszármazottait is láttuk ott! A Délvidéken Amálék lakik, a hegyvidéken a hettiták, a jebúsziak és az emóriak laknak, a tenger és a Jordán partján pedig a kánaániak élnek.

4Móz 13,17-29.

ÓRIÁSOK A FÖLDÖN

Csakhogy erős nép lakik azon a földön, a városok falakkal vannak megerősítve, és nagyon nagyok, sőt még Anák leszármazottait is láttuk ott! (4Móz 13,28)

Amikor Mózes Kánaán földjére küldött kémei visszatértek, és beszámoltak a látottakról, voltak jó és rossz híreik is. Beszámoltak arról, hogy a föld valóban tejjel és mézzel folyó, s hoztak is magukkal gyümölcsöket. Ám arról is hírt adtunk, hogy az ott élő emberek hatalmasok, a városok fallal megerősítettek és nagyok, s még Anák leszármazottait is látták. Ezek óriások voltak. Az 5Móz 9,2 szerint nagy és szálas nép, az anákiaké, "akiket magad is ismersz, és akikről ezt hallottad: Ki állhatna meg Anák fiai előtt?"
Ma saját óriásainkkal nézünk szembe. Bár másképp néznek ki, mint az akkori kánaániak, félelmet hoznak az életünkbe. Ezek a félelmek megdermeszthetnek, és megakadályozhatják, hogy elérjük céljainkat. Ám ha meg is jelennek az óriások az életünkben, látszólag elzárva a céljainkhoz vezető ösvényt, nem kell félnünk tőlük. Isten utunk minden egyes lépésénél velünk van, s minden nekünk tett ígéretét beteljesíti.

Imádság: : Szerető Atyánk, köszönjük, hogy megtartod nekünk tett ígéretedet, miszerint velünk vagy ma és minden napon. Jézus nevében. Ámen.

Nem számít, milyen óriásokkal szembesülök, Isten velem van.
H. S. Radebe (Dél-Afrika)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI LÁTSZÓLAG LEGYŐZHETETLEN AKADÁLLYAL ÁLL SZEMBEN!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek