2022. január 15. szombat

Jézus és Tamás
Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívtak, nem volt velük, amikor megjelent Jézus. A többi tanítvány így szólt hozzá: Láttuk az Urat. Ő azonban ezt mondta nekik: Ha nem látom a kezén a szegek helyét, és nem érintem meg ujjammal a szegek helyét, és nem teszem a kezemet az oldalára, nem hiszem. Nyolc nap múlva ismét benn voltak a tanítványai, és Tamás is velük. Bár az ajtók zárva voltak, bement Jézus, megállt középen, és ezt mondta: Békesség nektek! Azután így szólt Tamáshoz: Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd meg a kezeimet, nyújtsd ide a kezedet, és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő! Tamás pedig így felelt: Én Uram és én Istenem! Jézus így szólt hozzá: Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak, és hisznek.

Jn 20,24-29.

TÖBB A SZAVAKNÁL

Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak. (1Pt 3,8)

Ahogy az oktató csak beszélt és beszélt, láttam, hogy az egyik csoporttársam fészkelődik a székén. Szünetben elmagyarázta: "Nagyon nehéz nekem csak ülni és hallgatni, jobban szeretek megérinteni, látni, szagolni és akár megkóstolni dolgokat. Tapasztalati úton tanulok".
A mai igeszakaszt olvasva, eszembe jutott ez a beszélgetés, és arra gondoltam, hogy Tamás is tapasztalati úton tanulhatott. Jóllehet hagyományosan kétkedő Tamásnak nevezik, azt hiszem, ő a különböző érzékszervein keresztül tudta a legjobban feldolgozni az információkat. Talán a többi tanítvány beszámolója nem tartalmazott elég érzékszervi információt, ami segített volna feldolgozni azt. Jézus feltámadását Tamás akkor tudta elfogadni, amikor hallotta, látta és megérintette.
Hasonló tétovázás akadályoz meg bennünket az evangélium elfogadásában. Lehet, hogy unalmasnak tartjuk az igehirdetéseket, mert csak szavak, és kizárják a többi érzéket. Vannak, akik számára az úrvacsora érintése és ízlelése tölti be az űrt. Mások élvezik a gyermek-istentiszteleteket, mert többféle érzékre hatnak.
Amikor megértjük azokat, akik más módokon fogadják be az evangéliumot, akkor betöltjük az idézett igevers üzenetét. Nekünk is szükségünk lehet az ő megértésükre.

Imádság: Urunk, segíts, hogy megérthessük, és különféleképpen elfogadjuk jó híredet! Jézus nevében kérünk. Ámen.

Érzékeimet használva megnyílhatok Isten jelenlétére.
Mary Hunt Webb (Új Mexikó, USA)

IMÁDKOZZUNK A TAPASZTALATI MÓDON TANULÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek