2022. december 7. szerda

Amikor Jézus észrevette, hogy nagy sokaság közeledik hozzá, így szólt Fülöpnek: Honnan vegyünk kenyeret, hogy ezek ehessenek? Ezt pedig azért kérdezte tőle, hogy próbára tegye, mert ő már tudta, mit fog tenni. Fülöp így válaszolt neki: Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy mindenki kapjon valami keveset. Egyik tanítványa, András, Simon Péter testvére így szólt hozzá: Van itt egy gyermek, akinél van öt árpakenyér és két hal, de mi ez ennyi embernek? Jézus ezt mondta: Ültessétek le az embereket! Füves terület volt az. Letelepedtek tehát a férfiak, szám szerint mintegy ötezren. Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta az ott ülőknek; ugyanúgy osztott a halakból is, amennyit kívántak. Amikor pedig jóllaktak, így szólt tanítványaihoz: Szedjétek össze a maradékot, hogy semmi se vesszen kárba! Összeszedték tehát, és tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékával, amit meghagytak azok, akik ettek.

Jn 6,5-13.

ISTENI PÉLDÁK

Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. (Fil 4,12)

Édesanyám népes családban nőtt fel, ételeik java saját földjeikről és állataikból kerültek az asztalra. Nem voltak szegények, de olyan sok szájat kellett etetni, mely egy vacsoraparti teljes vendégseregéhez hasonlítható. Anyukám mesélt nekem arról, ha betoppant egy váratlan vendég, akkor az édesanyja mindig megtalálta a módját, hogy neki is jusson az ételből.
Erről eszembe jut a két hal és az öt kenyér története. Vasárnap lelkipásztorunk arra kért bennünket, hogy gondoljuk át, mi van akkor, ha ez nem isteni, hanem emberi csoda? A Szentírás csak azt írja le, hogyan történt - Jézus a halat és a kenyeret megáldotta, megtörte, és az ott lévőkkel megosztotta. De vajon lehetséges-e az, hogy az emberek az isteni példamutatás nyomán megosztották másokkal az ételüket, amelyet az útjukra hoztak?
Ha azon a napon az emberek összegyűltek, és a sokaságban mindenki tudott enni, nem találjuk-e meg mi is azt a nagylelkűséget, hogy minden étkezés alkalmával még egy embert megvendégeljünk? A legtöbbünk számára nem okozna gondot egy ilyen kis adomány. De vannak, akiknek egy ilyen ajándékba kapott étkezés nagy csodát jelenthet.

Imádság: Urunk, köszönjük mindennapi kenyerünket. Adj nekünk lehetőséget, hogy megoszthassuk ezt valakivel! Ámen.

Hogyan adhatok javaimból a közösségemben élőknek?
Macie Craven (Oklahoma, USA)

IMÁDKOZZUNK AZÉRT, HOGY NAGYLELKŰEN MEG TUDJUK OSZTANI JAVAINKAT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2022 December
Ke Sze Cs Szo Va
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek