2022. december 29. csütörtök

Miután Jézus befejezte minden beszédét, amelyet a nép füle hallatára mondott, bement Kapernaumba. Egy századosnak volt egy szolgája, akit nagyon kedvelt, s aki most beteg volt, és haldoklott. Amint hallott Jézusról, elküldte hozzá a zsidók véneit, és kérte őt, hogy jöjjön el, és mentse meg a szolgáját. Amikor odaértek Jézushoz, sürgetve kérték: Méltó arra, hogy megtedd ezt neki, mert szereti népünket, ő építtette a zsinagógát is nekünk. Jézus pedig elindult velük. Amikor már közel járt a házhoz, a százados eléje küldte barátait, és ezt üzente neki: Uram, ne fáradj, mert nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj. Ezért magamat sem tartottam méltónak arra, hogy elmenjek hozzád, hanem csak szólj, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alá rendelt ember vagyok, és nekem is vannak alárendelt katonáim. Ha szólok az egyiknek: Menj el - akkor az elmegy; és a másiknak: Jöjj ide - akkor az idejön; és ha azt mondom a szolgámnak: Tedd meg ezt - akkor az megteszi. Amikor Jézus ezt meghallotta, elcsodálkozott rajta, és hátrafordulva így szólt az őt követő sokasághoz: Mondom nektek, Izráelben sem találtam ekkora hitet. Amikor a küldöttek visszatértek a házba, a szolgát egészségesen találták.

Lk 7,1-10.

JÉZUS KÖNYÖRÜLETESSÉGE

Ekkor egy Jairus nevű ember jött hozzá, aki a zsinagóga elöljárója volt, és Jézus lába elé borulva kérlelte, hogy jöjjön el a házába, mivel egyetlen leánya, aki mintegy tizenkét éves volt, halálán van. (Lk 8,41-42)

A Lukács evangéliumában található történetben Jairus, a zsinagóga elöljárója, arra kérte Jézust, hogy gyógyítsa meg a lányát (Lk 8,40-56). A férfi mély hitről tett tanúbizonyságot, mert elhitte, Jézusnak csak meg kell érintenie lányát, s az meggyógyul. Jézus megjutalmazta a bizalmát azzal, hogy követte őt a házába.
Azonban, mielőtt Jézus Jairussal találkozott, felkereste őt egy százados, aki a szolgája meggyógyításáért járt közben. Ahelyett, hogy Jézust elhívta volna magához, arra kérte, csak mondja ki a szavakat, és szolgája újra egészséges lesz. Felismerte, hogy Jézus szava épp annyira elégséges, mint a jelenléte. A százados hite elkápráztatott.
Megnyugtató, hogy Jézus Jairushoz is ugyanolyan irgalommal fordult, mint a századoshoz, annak ellenére, hogy különböző módon kérték a segítségét. Valóban bátorító a tudat, hogy Jézus kegyelmes hozzánk a szükségeinkben. Jézus nem utasít el minket, hanem találkozik velünk ott, ahol vagyunk. Biztosak lehetünk, hogy Jézus minden körülmények között velünk lesz, és a szükségeinkben, megpróbáltatásainkban sem hagy magunkra.

Imádság: Kegyelmes Istenünk, köszönjük, hogy mindannyiunkat olyannak szeretsz, amilyenek vagyunk, és a te végtelen kegyelmeddel fordulsz felénk. Ámen.

Jézus irgalmas minden helyzetben.
Benjamin Wayo (Szövetségi Fővárosi Terület, Nigéria)

IMÁDKOZZUNK ISTEN KEGYELMÉBEN VALÓ BIZALOMÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2022 December
Ke Sze Cs Szo Va
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek