2023. január 19. csütörtök

Akkor Jézus így szólt a sokasághoz és a tanítványaihoz: Az írástudók és a farizeusok Mózes törvényhozó székében ülnek. Mindazt tehát, amit mondanak, tegyétek meg és tartsátok meg, de cselekedeteiket ne kövessétek, mert nem azt teszik, amit mondanak. Súlyos és elhordozhatatlan terheket kötöznek egybe, és az emberek vállára rakják, de maguk egy ujjal sem akarják azokat megmozdítani. Mindent csak azért tesznek, hogy lássák az emberek: megszélesítik imaszíjaikat, és megnagyobbítják ruhabojtjaikat; a lakomákon az asztalfőn és a zsinagógákban a főhelyeken szeretnek ülni; szeretik, ha köszöntik őket a tereken, és ha mesternek szólítják őket. De ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyátoknak se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van. Ne hívassátok magatokat tanítóknak se, mert egy a ti tanítótok: a Krisztus. Aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok! Mert aki felmagasztalja magát, megaláztatik, és aki megalázza magát, felmagasztaltatik.

Mt 23,1-12.

ALÁZATOSSÁGRA TÖREKEDNI

Mert aki felmagasztalja magát, megaláztatik, és aki megalázza magát, felmagasztaltatik. (Mt 23,12)

Múlt héten egy igen heves vitám volt egy barátommal. Először úgy éreztem, nincs miért bocsánatot kérnem, de hajlandó lettem volna elengedni a sértettségemet, ha a barátom bocsánatot kér. Viszont amikor imádkoztam, rájöttem, hogy Isten arra indít, hogy legyek alázatos, és mondjam el a barátomnak, mennyire sajnálom, ami történt. De még mielőtt a telefonért nyúltam volna, a barátom már hívott is, és bocsánatot kért. A nyugtalanító érzés eltűnt, és ismét helyrebillent a barátságunk.
A Mt 23-ban Jézus kritizálta a törvénytudókat és a farizeusokat, hogy képmutatón élnek. Jézus arra hívja a követőit, hogy alázatosak legyenek.
Nehéz lenne megmondani, mit is jelent az alázat különféle helyzetekben. Az alázat lehet hajlandóság bocsánatot kérni, vagy csendben a jót tenni anélkül, hogy ellenszolgáltatást várnánk, de akár lehet teljes figyelem nyitott szívvel és elmével, amely tudja, hogy mindig van mit tanulnunk. Ne magasztaljuk fel magunkat, és ne próbáljunk jobbnak tűnni másoknál! Inkább törekedjünk az alázatra! Csak így tudjuk igazán szeretni egymást, és szolgálni Jézus kezeiként és lábaiként ebben a világban.

Imádság: Urunk, Jézus, segíts alázatosnak lennünk, hogy téged jobban szolgálhassunk! Ámen.

Isten ma hogyan indít arra, hogy alázatot mutassak?
Becca Wierwille (Pennsylvania, USA)

IMÁDKOZZUNK A KONFLIKTUSBA KERÜLŐ BARÁTOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2023 Január
Ke Sze Cs Szo Va
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek