2023. június 9. péntek

Ábrahám feleséget hozat Izsáknak
Akkor ezt mondta: URam, Ábrahámnak, az én uramnak Istene! Adj eredményt még ma, és mutasd meg hűségedet az én uram, Ábrahám iránt! Ideállok a forrás mellé, amikor a városbeli leányok kijönnek vizet meríteni. Legyen úgy, hogy ha azt mondom valamelyik leánynak: Nyújtsd ide a korsódat, hadd igyam! — ő pedig azt mondja: Igyál, sőt még a tevéidet is megitatom — akkor őt rendelted szolgádnak, Izsáknak, és ebből tudom meg, hogy megmutattad hűségedet az én uram iránt! Még végig sem mondta ezt, máris jött Rebeka korsóval a vállán. Ő Betúélnak, Milká fiának volt a leánya, Milká pedig Ábrahám testvérének, Náhórnak volt a felesége. Nagyon szép leány volt, hajadon, akinek még nem volt dolga férfival. Lement a forráshoz, megtöltötte a korsóját, és feljött. Ekkor a szolga odaszaladt hozzá, és azt mondta: Adj nekem egy korty vizet a korsóból! A leány így felelt: Igyál, uram! És gyorsan levette korsóját a kezébe, és inni adott neki. Miután eleget adott neki inni, így szólt: Tevéidnek is merítek, míg eleget nem isznak. Sietve beleöntötte a korsó vizet a vályúba, azután ismét odaszaladt meríteni a forráshoz. Így merített valamennyi tevének. Az ember közben némán figyelte, hogy megtudja, szerencséssé tette-e útját az ÚR, vagy sem. Miután a tevék már eleget ittak, elővett a férfi egy fél sekel súlyú aranyfüggőt, és a leány kezére való két karperecet, tíz aranysekel súlyút, és ezt kérdezte: Kinek a leánya vagy? Mondd meg nekem, van-e számunkra hely éjszakára apád házánál? Ő azt felelte: Betúél leánya vagyok, Milká fiáé, akit ő Náhórnak szült. Azt is mondta neki: Van nálunk bőven szalma is, abrak is, meg hely is van éjszakára. Akkor az ember meghajolt, leborult az ÚR előtt, és ezt mondta: Áldott az ÚR, Ábrahámnak, az én uramnak Istene, aki nem vonta meg hűségét és szeretetét uramtól. Az ÚR vezérelt engem ezen az úton uram testvérének házához.

1Móz 24,12-27.

MUTASS KEDVESSÉGET!

Miután eleget adott neki inni, így szólt: Tevéidnek is merítek, míg eleget nem isznak. (1Móz 24,19)

Ma Rebeka Ábrahám szolgája iránti nagylelkűségéről és kedvességéről olvashatunk, aki pedig idegen volt számára. Kedvessége is hozzájárult, hogy Izsák feleségül vette.
Fiatalabb koromban én is megtapasztaltam egy idegen kedvességét. A családommal együtt Dél-Afrikában laktunk. Mint kenyai jól tudtam, hogy ott külföldinek számítok, és felkészültem arra, hogy a diszkriminációt kezeljem. Egyik reggel egy távoli bevásárlóközpontba mentünk az apámmal, hogy vegyünk egy szerszámot. Amikor odaértünk, az apámat átirányították egy közeli boltba. Egy fa alatt ültünk, és vártuk az apánkat a bevásárlóközpont bejáratánál. Miközben várakoztunk, egy fehér férfi több alkalommal elsétált mellettünk, és nézett minket. Először azt hittük, hogy eltévedt, de egy idő után aggódni kezdtünk, és az anyám imádkozni kezdett. A férfi végül mosolyogva odalépett, röviden elbeszélgetett anyámmal, és felajánlotta, hogy vesz nekünk ebédet.
Elcsodálkoztam a férfi kedvességén. Akkor elhatároztam, hogy kedves leszek az idegenekhez, ahogy ő is kedves volt hozzám és a családomhoz. Mutassunk mindnyájan kedvességet ma valaki felé! Sosem tudhatjuk, kinek az életét változtathatjuk meg.

Imádság: Istenünk, tégy késszé, hogy kedvesek legyünk az idegenekkel, hogy rajtunk keresztül megtapasztalhassák szeretetedet, és tudják, hogy értékelik őket! Ámen.

Rebeka példáját követve ma kedves leszek egy idegennel.
Faith Okello (Kajiado megye, Kenya)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIKET DISZKRIMINÁCIÓ ÉR!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2023 Június
Ke Sze Cs Szo Va
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek