2023. december 27. szerda

Ekkor felállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Ő pedig ezt mondta neki: Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod? Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz. Ő viszont igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: De ki a felebarátom? Válaszul Jézus ezt mondta neki: Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton lefelé, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, de amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy arra utazó samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta, odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Azután feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és gondját viselte. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek? Ő így felelt: Az, aki irgalmas volt hozzá. Jézus erre ezt mondta neki: Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!

Lk 10,25-37.

SÁFÁRSÁG

Egy arra utazó samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta. (Lk 10,33)

2003-ban egy ismeretlen embernek felajánlottam egyik vesémet. Soha nem találkoztunk. Nem gondoltam erre a fejleményre. Először arra teszteltek, hogy alkalmas vagyok-e a transzplantációra az egyik kollégámnak. Csak azt akartam tudni, hogy segíthetek-e.
A donációt megelőző vizsgálatok megváltoztattak. Sok órát töltöttem várótermekben olyan emberekkel, akik csak reménykedni tudtak, hogy egy szerv majd rendelkezésükre fog állni, hogy megmentse az életüket. Ez nekem egy sáfárság-ügy lett. Rájöttem, hogy nekem több van, mint amire szükségem van, hiszen egy vesével is lehet egészséges életet élni. Hirtelen olyan emberek vettek körül, akiknek sürgős segítségre volt szükségük.
Végül kiderült, hogy a kollégám egy másik donortól kapott vesét. De Isten átformálta szívemet, és amikor alkalmasnak bizonyultam a donorságra, akkor felajánlottam a vesémet bárkinek, akinek leginkább szüksége van rá. Hálás vagyok Istennek ezért az életet megváltoztató folyamatért.
Mindenünk, amink van, Istené. Isten azt akarja, hogy a mi bőségünkből adjunk másoknak. A sáfársággal kapcsolatban gyakran pénzre gondolunk, de a sáfárság ugyanúgy vonatkozik az időnkre, a tárgyainkra, sőt, igen, a testünkre is.

Imádság: Istenünk, nyisd fel szemeinket, hogy meglássuk, miben szolgálhatunk felebarátainknak. Segíts mindennel jól sáfárkodni, amit adtál nekünk. Ámen.

Az én bőségem mások szükségét elégítheti ki.
Pete Velander (Tennessee, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK SZERVÁTÜLTETÉSRE VÁRNAK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek