2005. december 2. péntek

41 A filiszteus is elindult, és egyre közelebb jött Dávidhoz, és előtte ment a fegyverhordozója. 42 Amikor a filiszteus rátekintett, megvetően nézett Dávidra, mert fiatal volt, pirospozsgás és jó megjelenésű. 43 És ezt kérdezte a filiszteus Dávidtól: Hát kutya vagyok én, hogy bottal jössz ellenem? És szidni kezdte a filiszteus Dávidot Istenével együtt. 44 Ezt mondta a filiszteus Dávidnak: Gyere csak ide, hadd adjam testedet az égi madaraknak és a mezei vadaknak! 45 Dávid így felelt a filiszteusnak: Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a seregek URának, Izráel csapatai Istenének a nevében megyek ellened, akit te kicsúfoltál. 46 Még ma kezembe ad az ÚR, leváglak és a fejedet veszem, a filiszteusok seregének a hulláit pedig még ma az égi madaraknak és a mezei vadaknak adom. És megtudja mindenki a földön, hogy van Isten Izráelben. 47 És megtudja az egész egybegyűlt sokaság, hogy nem karddal és lándzsával szabadít meg az ÚR. Mert az ÚR kezében van a háború, és ő ad a kezünkbe benneteket. 48 Amikor a filiszteus nekikészült, és egyre közeledett Dávidhoz, Dávid is kifutott gyorsan a csatasorból a filiszteus elé. 49 Belenyúlt Dávid a tarisznyájába, kivett belőle egy követ, a parittyájával elröpítette, és úgy homlokon találta a filiszteust, hogy a kő belefúródott a homlokába, és arccal a földre zuhant. 50 Dávid tehát erősebb volt a filiszteusnál, bár csak parittyája és köve volt. Legyőzte a filiszteust, és megölte, pedig nem volt kard Dávid kezében.

1Sám 17,41-50.

A TÁVLATOK EREJE

Dávid így felelt a filiszteusnak: Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a seregek Urának, Izráel csapatai Istenének a nevében megyek ellened, akit te kicsúfoltál. (1Sám 17,45)

Észrevettük már, hogy egyesek, ha problémával néznek szembe, csak megbotlanak egy pillanatra, míg mások összeroppannak a teher alatt? Szerintem a problémákhoz való viszonyulásunk a nézőponttól függ.
Figyeljük csak meg Dávid történetét a Bibliából! Ha valaki valaha szembenézett erőt meghaladó problémával, az a fiatal Dávid volt. Amikor elindult, hogy ebédet vigyen testvéreinek, és ellenőrizze a háború állását, egyszer csak egy életre-halálra szóló küzdelemben találta magát egy edzett harcossal, aki háromszor akkora volt, mint ő. Bizonyára mindannyian izgalommal olvastuk a Dávid aznapi győzelméről szóló beszámolót.
Dávidot a távlatokban való gondolkodás segítette, hogy szembeszálljon az óriással, miközben a többiek meglapultak félelmükben. Az Úr ereje tette képessé Dávidot, hogy olyannak lássa az ellenséget, amilyen valójában volt. Nem magához hasonlította Góliátot, hanem Istenhez. Ez késztette cselekvésre - és egy drámai pillanatban a fenyegető ellenség a lába elé rogyott.

Imádság: : Istenünk, add, hogy amikor életünk óriási kihívásaival nézünk szembe, a problémák helyett téged lássunk. Ámen.

Isten minden lehetséges problémánknál nagyobb.
Carry Thomas (Texas, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK NEHÉZ KIHÍVÁSOK ELŐTT ÁLLNAK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek