Írj áhítatot!

Hogyan írjunk áhítatot a Csendes Percek számára?

Minden kiadás áhítatait egyszerű emberek írják, akik figyelnek Isten szavára, és megpróbálnak annak megfelelően élni. A Csendes Percek olyan keresztyének világot átölelő közössége, akik készek megosztani hitüket másokkal.
A Csendes Percek füzetei egy nemzetközi és felekezetközi hallgatóság számára készülnek. Szeretnénk hívő testvéreinket személyes imaéletükben és tanítványságukban bátorítani. Azt keressük, ami mint hívőket összeköt bennünket. Szeretnénk, ha az imádság által kapcsolódhatnánk egymáshoz szerte a világon.
Emberek milliói használják ezt az áhítatos füzetet nap mint nap. Az áhítatokat a nemzetközi kiadó (The Upper Room, Nashville) szétküldi sokfelé a világba, s azok több mint 40 nyelven, több mint 60 kiadásban jelennek meg. Akik elolvassák a napi gondolatokat és elmondják az ott található imádságot, több mint 80 ország hívő testvéreivel alkotnak ez által közösséget.
Valóságossá vált számunkra Isten gondoskodása és jelenléte a másokkal való kapcsolatban? Adott-e nekünk a Biblia útmutatást és segített-e abban, hogy láthassuk, hogyan munkálkodik Isten? Személyessé vált-e a Szentírás üzenete számunkra, amikor elcsendesedtünk felette? Ha igen, akkor van mit megosztanunk másokkal.

Hol kezdjük?

Az Istennel való személyes kapcsolat a kiindulópont. Mi, keresztyének hisszük, hogy Isten beszél hozzánk és vezet a bibliatanulmányozás és imádság által.
A jó áhítat először is szorosan kapcsolódik a Szentíráshoz és rávilágít egy speciális helyzetre. A jó áhítat életre kelti a Biblia üzenetét. Mindenekelőtt hiteles. Összekapcsolja a mindennapi élet eseményeit Isten folyamatos munkájával. A Krisztusba vetett személyes, a hitről és a hitben való növekedésről szóló, közvetlen, őszinte bizonyságtétel. Az áhítatban egyik hívő testvér megosztja a másikkal saját küzdelmeit és azt, hogy mit is jelent hitben élni.
Másodszor, a jó áhítat színes – beszél a színekről, méretekről, illatokról. Minél több érzékletes elemet tartalmaz, annál jobb. Néha a hétköznapi élet eseményei túlságosan világiasnak tűnhetnek, mégis gazdag és szemléletes például szolgálhatnak. És amikor Isten munkáját hétköznapi dolgokkal összefüggésbe hozzuk, ezek emlékeztethetnek bennünket Isten tetteire.
Végül, a jó áhítat felderítő jellegű. Kutat, megfontol, és kérdéseket tesz fel. Megvizsgálja a hitet anélkül, hogy minden választ előre tudna. Nyitott Isten folyamatos kijelentése felé, mely a Szentíráson, embereken és eseményeken keresztül nyilvánul meg.
S jó lezárása az, ha a növekedésről és változásról ad tudósítást, mindezek mögött Istent látva.

Mi kerüljön bele az áhítatba?

Az áhítatban leírt személyes tapasztalatoknak igaz beszámolóknak kell lenniük.
Minden áhítatnak

 • külön címe van
 • tartalmaz egy ajánlott bibliai szakaszt és egy bibliai idézetet
 • magában foglal egy személyes bizonyságtételt vagy egy bibliai rész feletti elmélkedést
 • tartalmaz egy imádságot és egy „napi gondolatot” (ami egy velős, összegző állítás)
 • javasol egy imatémát arra a napra (általában a történet tartalmához kapcsolódva).

Mindezek együttesen körülbelül 250 szót tesznek ki. Jelöljük meg, hogy melyik bibliafordításból idéztük a szöveget, és minden bibliai hivatkozásnál adjuk meg az igehelyet.
Használjunk világos, egyszerű szavakat és építsünk fel egy gondolatot. Gondoljunk arra, hogyan segíthetjük az olvasók keresztyén elkötelezettségét és lelki növekedését. Bátorítsuk az olvasókat szorgalmasabb bibliaolvasásra.

Mi ne kerüljön be az áhítatba?

 • Kitalálás.
 • Korábban már kinyomtatott anyagot nem tudunk közölni.
 • Az énekek, versek, és szójátékok használhatatlanok, mivel a Csendes Perceket sok nyelvre lefordítják, és a fordítás nem tudja visszaadni igazi jelentésüket.
 • Hasonlóképpen nem tudjuk felhasználni a túlságosan ismert illusztrációkat. Gondoljunk arra, hogy személyes tapasztalatunk egyedülálló anyagot szolgáltat.

Hogyan kezdjük el az áhítat írását?

Ha egy bizonyos helyzetben úgy érezzük, – „Isten is hasonlóképpen cselekszik”, vagy „Ez egy bibliai történetre emlékeztet” – akkor ebből kikerekedhet egy áhítat. Sokszor kitűnő gondolatok jutnak eszünkbe, amikor a Szentírást olvassuk és megpróbájuk azt a mindennapi életünkre vonatkoztatni. Ha ilyen tanulságos kapcsolatot fedezünk fel, íme egy egyszerű példa, hogyan vethetjük papírra gondolatainkat.

 • Mondjuk el újra a bibliai tanítást vagy összegezzük röviden a fejezetet.
 • Írjuk le a helyzetet, amit összefüggésbe hozunk a bibliai résszel. Az élethelyzetet próbáljuk leírni minél részletesebben. Például, ha egy olyan esetet írunk le, ahol emberek egymással beszélgettek, írjuk le, mit mondtak.
 • Mondjuk el, hogy a lelki igazságot hogyan tudjuk a jövőben alkalmazni.
 • Néhány nap múlva nézzük át újra, amit előzőleg leírtunk. Döntsük el, mely részletek fejezik ki leginkább az üzenetet, amit át akarunk adni az olvasóknak, a többit hagyjuk ki a szövegből. Tegyük fel a kérdést önmagunknak, vajon ez az áhítat segítséget jelent-e más országokban és más körülmények között élő hívő embereknek. Ha úgy gondoljuk, hogy igen, egészítsük ki a szöveget a Csendes Percek formátumához szükséges egyéb adatokkal. És ezzel készen áll az áhítat, hogy elküldjük a Csendes Percek szerkesztõségébe.


Mikor fogom megtudni, hogy az áhítatomat felhasználják-e?

Ha egy áhítatot fel tudunk használni, a szerzőt erről értesítjük. Kérjük, hogy mindenki készítsen másolatot a beküldött anyagról, mert azokat nem tudjuk visszaküldeni.
A kiadóval kötött szerződés alapján lehetőségünk van arra, hogy a magyar nyelvű kiadványban havonta három áhítat szövegét Magyarországon készültekkel helyettesítsük. A hozzánk eljuttatott szövegeket így elsősorban arra szeretnénk felhasználni, hogy a nálunk talán szokatlannak tűnő élethelyzetekről, hitbeli élményekről szóló áhítatokat kicseréljük. Ez lehetőséget adna arra, hogy magyarországi testvéreink gondolatai is helyet kapjanak az áhítatos füzetben.
Azokat az áhítatokat, amelyek más országokban élő keresztyének számára is értékes üzenetet hordoznak, továbbítjuk a nemzetközi kiadóhoz. Így azok a szövegek a nemzetközi kiadványnak is részeivé válhatnak, eljutva így a világ minden tájára. A szövegeket angol nyelven kell elküldenünk a nashville-i kiadóba, azok fordításáról mi gondoskodunk.

Az áhítatokat folyamatosan várjuk a következő címre:

Magyarországi Metodista Egyház
1032 Budapest, Kiscelli utca 73.
Fax: 1-250-1536/31
E-mail: szerkesztoseg@csendespercek.hu

Hozzászólások   

#2 Kiraly Lorand 2022-10-09 05:56
Nagyon jo lenne ha alkotnanak egy egyszeruen kitoltheto webes-urlapot az ahitatok szamara igy,konnyebb lenne barkinek irnia ahitatot.Koszon om
#1 Francsics Marika 2016-07-28 04:46
Szép jó reggelt az Úrral !

Ámen !

Nagyon tetszik itt ! További sok örömet és áldást kívánok munkájukhoz ! :

Francsics Marika gyógypedagógiai asszisztens

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek