2005. január 14. péntek

Ezután Jerikóba ért Jézus, és áthaladt rajta. Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kistermetű lévén, nem láthatta a sokaságtól. Ezért előre futott és felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt, mert arra kellett elmennie. Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá: "Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom." Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta. Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: "Bűnös embernél szállt meg." Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak: "Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki." Jézus így felelt neki: "Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."

Lk 19,1-10.

KINCSKERESŐK

Ki hasonlítható Istenünkhöz, az Úrhoz, aki a magasban lakik, és a mélybe néz, az égre is, a földre is? Fölemeli a porból a nincstelent, és kiemeli a szemétből a szegényt. Az előkelők közé ülteti, népe előkelői közé. (Zsolt 113,5-8)

Mindig magával ragad, amikor fémdetektorral kutatnak elrejtett kincs után. Van valami bizsergető abban, hogy látszólag lehetetlen helyen esetleg valami értékes dolgot találhatunk. Mindegy, hogy a földkéreg elrejtett, félelmetes gyomrában, vagy éppen csak egy fűcsomó árnyékában meghúzódó váratlan kincsre bukkanunk, mindenképp izgalmas felfedezés.
Lelki párhuzamot vonva Krisztus is keresi az elrejtett értéket az emberben, és a legjobbat akarja kihozni belőlünk, még azokból is, akiket a társadalom teljesen leír. A felszín alá néz, és ismeri valódi értékeinket. Krisztus ezen túl a lehetőségeket is látja, és tökéletesen meg akarja valósítani ezeket. Amikor Krisztus tanítványai leszünk, Isten kincskeresőivé válhatunk. A látszat mögött felismerhetjük minden emberben a méltóságot, és Isten fokmérője szerint értékelhetjük őket.

Imádság: : Irgalom és dicsőség Atyja, taníts minket mindenkit a te gyermekedként értékelni és szeretni. Ámen.

Krisztus azokért is meghalt, akikről úgy gondoljuk, hogy a legkevésbé méltók erre.
Kenneth Athon (Indiana, USA)

IMÁDKOZZUNK, HOGY AZ EMBEREK KÖZÖTT "KINCSKERESŐKKÉ" VÁLHASSUNK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek