2005. június 14. kedd

17 Jeremiás ezt mondta Cidkijjának: Így szól az ÚR, a Seregek Istene, Izráel Istene: Ha van bátorságod kimenni a babilóniai király vezéreihez, akkor életben maradsz, és nem perzselik föl ezt a várost sem; életben maradsz házad népével együtt. 18 De ha nem mégy ki a babilóniai király vezéreihez, akkor ez a város a káldeusok kezébe kerül, és fölperzselik. Te sem menekülsz meg a kezükből! 19 De Cidkijjá király ezt felelte Jeremiásnak: Aggódom, hogy a káldeusokhoz átpártolt júdaiak kezébe adnak, és azok gúnyt űznek belőlem. 20 Nem adnak! - szólt Jeremiás. Hallgass az ÚR szavára, amelyet most mondok neked, akkor jól jársz, és életben maradsz! 21 De ha nem akarsz kimenni, megmutatta nekem az ÚR, hogy akkor mi történik: 22 Kivisznek minden asszonyt, aki itt maradt a júdai király palotájában, a babilóniai király vezéreihez, és akkor ezt mondják az asszonyok: Megcsaltak, hatalmukba kerítettek legjobb barátaid. És amikor lábad ingoványba merült, ők cserbenhagytak! 23 Feleségeidet és fiaidat is mind kiviszik a káldeusokhoz. Te sem menekülsz meg kezükből, hanem elfognak, és a babilóniai király kezébe adnak; ezt a várost pedig fölperzselik.
1 Cidkijjá, Júda királya uralkodásának kilencedik évében, a tizedik hónapban jött el Nebukadneccar, Babilónia királya egész haderejével Jeruzsálem ellen, és ostrom alá vette. 2 Cidkijjá uralkodásának tizenegyedik évében, a negyedik hónap kilencedik napján törtek be a városba. 3 Bevonultak a babilóniai király vezérei, és leültek a középső kapuban: Nérgal-Szárecer, Szamgar-Nebú, Szár-szekím udvarnagy, Nérgal-Szárecer főmágus és a babilóniai király többi vezérei mind. 4 Amikor meglátta őket Cidkijjá, Júda királya és a harcosai, megfutamodtak. Éjjel mentek ki a városból a királyi kert felé vezető úton, a két kőfal között levő kapun át, és elvonultak a síkság felé vivő úton. 5 A káldeus hadsereg azonban üldözőbe vette őket, és utolérték Cidkijját a jerikói síkságon. Elfogták, és Nebukadneccarhoz, Babilónia királyához vitték Riblába, Hamát földjére, hogy ítéletet mondjon fölötte. 6 Babilónia királya lemészároltatta Cidkijjá fiait Riblában a szeme láttára, és lemészároltatta Babilónia királya Júda valamennyi nemesét is. 7 Cidkijját pedig megvakíttatta, bilincsbe verette, és úgy vitette Babilonba.

Jer 38,17-23; 39,1-7.

KOCKÁZATVÁLLALÁS

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. (Jer 29,11)

A Biblia arra buzdít minket, hogy hittel járjunk és bízzunk Istenben. Hittel járni annyi, mint vállalni a kockázatot, hogy túllépve a kényelmes megoldásokon, belemegyünk olyan helyzetekbe, amelyeknek nem biztos a kimenetele.
Amikor a babilóniaiak megtámadták Jeruzsálemet, Isten Jeremiás prófétán keresztül szólt Cidkijjá királyhoz. Megígérte, hogy ha Cidkijjá megadja magát a babilóniaiaknak, ő és családja megmenekül, és a város nem lesz fölégetve. De Cidkijjá félt megadni magát és aggódott, hogy gúnyt űznek belőle. A kockázat vállalása helyett megpróbált elmenekülni. Az ellenség elfogta Cidkijját, megölte a fiait, fölégette Jeruzsálemet és seregnyi rabot hajtott el Babilonba. Mennyire másképp alakultak volna a dolgok, ha Cidkijjá hisz Isten szavának!
Istennek jó tervei vannak számunkra, amelyek "reményteljes jövőt" adnak. Isten csak annyit kér, hogy bízzunk a Bibliában nekünk adott útmutatásban, és engedelmeskedjünk neki. Az Istennek való engedelmesség lehet kockázatos, de ugyanakkor áldást hoz.

Imádság: : Istenünk, segíts engedelmeskednünk, bízva abban, hogy te igazgatod a jövőnket. Ámen.

Amikor megtesszük, ami Isten kér, nem várt áldásokat tapasztalunk meg.
Suzanne D. Harden (Virginia, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ISTENBEN BÍZÓ VEZETŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek