2005. március 14. hétfő

Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. "Ha haragusztok is, ne vétkezzetek": a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. Aki lopni szokott, többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, és saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek. Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. És ne szomorítsátok meg az Isten Szentlelkét, aki által el vagytok pecsételve a megváltás napjára. Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban. Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermekei, és éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk "áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként."

Ef 4,25-5,2.

NYITOTT SZÍVEK ÉS AJTÓK

Jézus ezt mondta a farizeusoknak: "Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ." (Jn 8,7)

Végzős hallgatóként kiscsoportos beszélgetésen vettem részt, amikor a téma a pappá szentelés gyakorlata felé terelődött. Amint professzorunk egy újabb feladat irányába terelgetett minket, egyik osztálytársam szavai szívembe hasítottak. "A keresztyének a legítélkezőbb emberek, akiket ismerek, éppen ezért elhagytam az egyházat." Ha lett volna időm, megpróbáltam volna válaszolni neki.
Mint minden ember, a keresztyének is lehetnek ítélkezők -ami persze szöges ellentétben van Jézus tanításával. De a keresztyéneknek különbözniük kellene másoktól! Az egyházat nem tekintem tökéletes emberek múzeumának, hanem inkább egy rehabilitációs központnak.
Pál levelei arról tanúskodnak, hogy a hívők abban az időben is küszködtek az ítélkezés jelenségével. Mégis a türelemre, elfogadásra, megbocsátásra, megbékélésre és kegyelemre utaló üzenetei, gyógyító írként szolgálnak az ítélkezés ejtette sebekre. A gyülekezetben Isten sok lehetőséget ad arra, hogy a testvéri közösséget egymást elfogadva gyakoroljuk.

Imádság: : Szerető Istenünk, segíts, hogy ne "vessünk követ" egymásra, hanem legyünk nyitottak egymás felé. Ámen.

Ítélkezések helyett fogadjuk szívesen egymást!
Ranee Boyd Tomlin (Colorado, USA)

IMÁDKOZZUNK A TEOLÓGUS HALLGATÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek