2022. február 3. csütörtök

Az irgalmas samaritánus
Ekkor felállt egy törvénytudó, hogy megkísértse Jézust, és ezt kérdezte: Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Ő pedig ezt mondta neki: Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod? Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz. Ő viszont igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: De ki a felebarátom? Válaszul Jézus ezt mondta neki: Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton lefelé, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, de amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy arra utazó samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta, odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Azután feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és gondját viselte. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek? Ő így felelt: Az, aki irgalmas volt hozzá. Jézus erre ezt mondta neki: Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!

Lk 10,25-37.

KI A FELEBARÁTOM?

Ő viszont igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: De ki a felebarátom? (Lk 10,29)

Az olvasásra kijelölt történetben a törvénytudó kérdésére Jézus egy példázattal válaszol, amivel arra hív, hogy minden körülmények között mutassunk együttérzést és könyörületet embertársaink iránt. A chilei tűzoltók mindig is hasonló küldetést követtek. Chilében minden tűzoltó önkéntesként szolgál, és komolyan veszik a parancsolatot, hogy "szeresd felebarátodat". Az önkéntes tűzoltók az életüket is hajlandók másokért feláldozni, ha szükség van rá.
65 éves tűzoltói szolgálatom alatt sok tragédiának voltam szemtanúja, ahol családok veszítették el otthonaikat, minden holmijukat és családtagjaikat a tűzben. Tragédiák azonban mindenütt előfordulnak. Mindenütt vannak földrengések, cunamik, pusztító viharok, és a koronavírus járvány is végigsöpört a világon. A tűzoltók és más elkötelezett emberek - főként az egészségügyi dolgozók - még mindig erejüket megfeszítve próbálnak felebarátainkon segíteni. Mindannyian odaszánhatjuk magunkat a felebaráti szeretetre, mert Isten és felebarátaink szeretete Jézus legnagyobb parancsolata.

Imádság: Urunk, szívünkbe írtad a te igédet. Munkáld bennünk az akarást, hogy azzal is kifejezzük szeretetünket irántad, hogy segítünk felebarátainkon! Ámen.

Ma követni fogom Jézus parancsát: szeresd felebarátodat!
Luis Pastén Pastén (Antofagasta, Chile)

IMÁDKOZZUNK A TŰZOLTÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek