2023. április 21. péntek

Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát. Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és minden gonoszságot, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket. Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat. Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete. Ha valaki azt hiszi, hogy kegyes, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem még önmagát is becsapja, annak a kegyessége hiábavaló. Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket nyomorúságukban, és tisztán megőrizni az embernek önmagát a világtól.

Jak 1,19-27.

JÓ HALLGATÓSÁG

Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra. (Jak 1,19)

A férjem egy sürgős nyitott szívműtét után a kórházban lábadozott. Sok napot töltöttem az ágya mellett, eleinte virrasztottam, később szórakoztattam őt. Egyik délután pihenésképpen elmentem a közeli bevásárlóközpontba, és jártam a boltokat.
Amikor beléptem a kedvenc ruhaüzletembe, új eladó segített nekem. Idegenek voltunk, de néhány perc alatt megosztottam vele a történetemet. Nagy intenzitással és empátiával figyelt. Mire elhagytam az üzletet, jobban éreztem magam. Azóta gyakran megállok ott, hogy beköszönjek neki, és pár perc erejéig beszélgessünk.
Rohanó világban élünk, ahol ritka az odaadó és megértő figyelem. A Jak 1,19 arra emlékeztet minket, hogy készségesen hallgassunk meg másokat, de legyünk haragkerülők. Jól meghallgatni valakit nehéz dolog, és fegyelmezettséget igényel, de megéri az erőfeszítést. Egy zajos és őrült világban nagy kincs találni valakit, aki megáll és odafigyel ránk és az érzéseinkre. Ha jó hallgatósággá válunk, bátoríthat másokat, hogy visszajöjjenek, és meghallják, amit Isten rajtunk keresztül mond nekik.

Imádság: Istenünk, nyisd meg szívünket, hogy halljuk hangodat! Taníts Lelkeddel igazán meghallgatni másokat! Ámen.

Ma türelemmel és empátiával fogok másokat meghallgatni.
Elizabeth Erlandson (Nebraska, USA)

IMÁDKOZZUNK A KISKERESKEDŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek