2023. június 5. hétfő

Az ÚR azonban ezt mondta Sámuelnek: Meddig bánkódsz még Saul miatt? Hiszen elvetettem őt, és nem marad Izráel királya! Töltsd meg olajjal a szarudat, és indulj! Elküldelek a betlehemi Isaihoz, mert az ő fiai közül választottam magamnak királyt! Hogyan mehetnék oda? — kérdezte Sámuel. — Ha meghallja Saul, megöl engem. De az ÚR ezt felelte: Vigyél magaddal egy üszőt, és mondd ezt: Azért jöttem, hogy áldozatot mutassak be az ÚRnak. Azután hívd meg Isait az áldozati lakomára! Én pedig majd a tudtodra adom, hogy mit kell tenned: azt kend fel, akit én mondok neked! Sámuel úgy is tett, ahogyan megmondta neki az ÚR. Amikor megérkezett Betlehembe, remegve mentek eléje a város vénei, és azt kérdezték: Békés szándékkal jöttél-e? Békés szándékkal — felelte. — Azért jöttem, hogy áldozatot mutassak be az ÚRnak. Szenteljétek meg magatokat, és jöjjetek el velem az áldozati lakomára! Miután szentnek találta Isait és fiait, meghívta őket az áldozati lakomára. Amikor megérkeztek, és meglátta Elíábot, ezt gondolta: Biztosan ez lesz a felkent, aki most itt áll az ÚR előtt. De az ÚR ezt mondta Sámuelnek: Ne tekints a megjelenésére, se termetes növésére, mert én megvetem őt. Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van.

1Sám 16,1-7.

A SZÍVET LÁTNI

Nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van. (1Sám 16,7)

Egy csomagot vittem az óvodába, ahol a feleségem dolgozik. Ahogy benyitottam a terembe, ő éppen akkor lépett ki. Amint az ajtóban álltam, az egyik gyermek megkérdezte: "Te ki vagy?" Így válaszoltam: "Mit gondolsz, ki vagyok?" Egy ovis azt felelte: "Te vagy az apja.", amire én azt mondtam: "Nem". Aztán egy másik gyerek felkiáltott: "Te vagy a nagyapja!" Erre hirtelen közöltem: "Én vagyok a férje!" A gyerekek zavartan néztek. Úgy látszik, az óvodások szerint, akinek ősz haja van, az öregember! A látszat csal.
Ezt tapasztalta meg Sámuel, amikor az Úr elküldte Betlehembe, hogy felkenje Izrael következő királyát. Amikor Sámuel találkozott Isai elsőszülött fiával, Elíábbal, Sámuel rögtön azt hitte a megjelenése alapján, hogy az Úr felkentje áll előtte. De az Úr elutasította Elíábot. Aztán Isten figyelmeztette Sámuelt, ne pusztán a megjelenés alapján ítéljen.
A megjelenés önmagában nem mutatja meg az ember valódi énjét. Isten a tisztességet, a hűséget és a megbízhatóságot fontosabbnak tekinti, mint a megnyerő külsőt. Nekünk is ezt kell tennünk mások jellemének értékelése során.

Imádság: Urunk, segíts, hogy ne pusztán a megjelenés alapján ítéljünk meg másokat, hanem törekedjünk arra, hogy felismerjük belső tulajdonságaikat! Ámen.

Isten számára fontos a jellemem.
Wayne Greenawalt (Illinois, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ÓVODAPEDAGÓGUSOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2023 Június
Ke Sze Cs Szo Va
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek